Környezetbarát építőanyag is készülhet hulladékból

Az emberiség évente 1,4 billió téglát használ fel, melyek előállítása jelentős kibocsátással és környezetterheléssel jár. Sokat nyerhetnénk viszont, ha bizonyos hulladékokat is felhasználnák a gyártáshoz.

 

Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói olyan téglákat fejlesztettek, amelyek gyártásához 15%-ban hulladék üveget, és 20%-ban az elégetett szilárd hulladék hamuját is felhasználták – írja a National Geographic. Az eddigi tesztek alapján ráadásul kiderült, hogy a hulladékkal készült téglák felhasználásával még az épületek energiaköltsége is csökkenthető.

 

„Egy ilyen téglákból épült egyszintes épület esetében 5 százalékkal kisebb energiaköltségeket mértek a jobb hőszigetelésnek köszönhetően.”

A hulladék felhasználása ráadásul az előállítási folyamatot is fenntarthatóbbá tette: mivel az üveggel és a hamuval az agyagot helyettesítették, a tégla égetésénél 20%-kal csökkenthették a hőfokot.

Az RMIT kutatói többféle színben képesek előállítani a téglákat, és most azon dolgoznak, hogy a tömeggyártás is lehetővé váljon. Ahogy a projekten dolgozó egyik szakember mondja, a „hulladéklerakás helyett (a hulladéknak) a téglákba való átirányítása egy újabb módja annak, hogy a körforgásos gazdaságot erősítsük”. A kutatócsoport a jövőben szeretné feltárni, hogy mely építőipari termékekben lehetne még hasznosítani hulladékokat.

Forrás: Greendex (https://greendex.hu/kornyezetbarat-epitoanyag-is-keszulhet-hulladekbol/)