Az öko-innovációról - öko-innováció Magyarországon

Öko-innováció Magyarországon

Az Európai Innovációs Hálózat (EIP-AGRI) Magyarországon

Az EIP-AGRI hálózathoz kapcsolódva Magyarország is kialakította saját EIP szolgáltató tevékenységét, a hazai agrár-innovációs hálózat létrehozásának érdekében. A hálózat működtetését az Agrárminisztérium végzi, amelynek munkáját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet is segíti.

Az EIP hálózat főbb hazai feladatai:

 • működteti az EIP-pel kapcsolatos technikai információs szolgálatot (help desk);
 • információt nyújt az agrárgazdasági szereplők számára az EIP támogatás részletszabályairól;
 • felderíti az innovatív ötleteket a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészet területén;
 • biztosítja hasonló vagy azonos témájú projektötletek esetén a projektgazdák egymással történő kapcsolatfelvételét;
 • biztosítja a projektgazda számára a projektötlet EIP portálon való megjelentetését;
 • lehetővé teszi a projektgazda számára a megfelelő kutatók vagy szakértők azonosítását, a velük való együttműködés lehetőségét;
 • lehetővé teszi a projektgazda számára a projektötlet iránt érdeklődő szereplőkkel való kapcsolatfelvételt;
 • a támogatott projektek előrehaladását követi, információt gyűjt a projektek szakmai tartalmáról és azt közzéteszi a hazai EIP portálon;

Elvárt célok:

 • az együttműködések támogatásával a hazai kutatás és a termelési gyakorlat közötti szorosabb kapcsolat kialakítása;
 • gazdálkodói szemléletformálás az innovatív megoldások megismerése, majd használata érdekében és nyitottság a kutatói oldalon felhalmozódott tudás felhasználására;
 • kutatói szemléletformálás, amelynek eredményeként a kutatói projektek nagyobb eséllyel indulnak el a piaci szükségletek irányába;
 • a projektek eredményeként olyan innovatív megoldások azonosítása, amelyek hozzájárulhatnak a magyar és a nemzetközi agrárgazdaság versenyképességének javulásához.

A hazai EIP-AGRI hálózat által felkarolt innovációs ötletekről, jó gyakorlatokról, a hazai agrárkutatási irányokról, a hálózat saját információs kiadványairól további bővebb információ a honlapon található: https://eip.fm.gov.hu/index.php?page=pages&page_name=eip-agri

Hazai öko-innovációk

A magyar kutatók a világ élvonalába tartoznak. A hazai környezetvédelmi kutatások és fejlesztések nyomán pedig számos olyan öko-innovációs eredmény született az elmúlt években, amelyekre érdemes odafigyelni. Az alábbiakban ezekről olvashat:

 • az energiatermelő napelemes térkő és járda: A Platio névre keresztelt napelemes térkövek összeköthetők, de önállóan is alkalmazhatók, az általuk megtermelt energiával akár közvilágítás, közlekedési lámpa vagy egyéb okos rendszer is működtethető.

 • az üveghulladékból készült üveghab granulátum: Az elsősorban az építőiparban használatos Energocell® üveghab egy nagyon könnyű, magas teherbírású hőszigetelő anyag, amelyet elsősorban hőszigetelő ágyazatként használhatunk, de alkalmas zöld- és járható tetők, valamint közművek és tartályok hőszigetelésére is.

 • a mezőgazdaságifólia-hulladékból készült műanyag használati cikkek gyártása száraz agglomerációs műanyaghulladék-feldolgozási technológiával: Az anyagvizsgáló laboratóriumban bevizsgálhatók a különböző műanyagok, ezzel megállapítható, hogy a legjobb minőség érdekében milyen keverékeket szükséges használni. A próbagyártások során készült már szemeteskuka, zajszigetelő fal és gyümölcsös kosár is, de tervben van az öntözési rendszerekhez szükséges csöpögtetőcsövek, vadháló, szúnyogháló és csibeháló gyártása is.

 • a talaj természetes, önfenntartó megújítását biztosító Humuszmenedzsment: A Humuszmenedzsment gyakorlatias, integrált gazdálkodási módszer, amelynek célja a humuszképző folyamatok felépítése, stabilizálása. Alkalmazható a szántóföldi gabona- és szabadföldi zöldségtermesztés esetén, fóliakertészetekben és üvegházakban, gyep- és legelőterületek gondozásánál, gyümölcsösökben, faiskolákban, dísznövénykertészetekben, de akár sportlétesítményekben is.

2. kép: Humuszmenedzsment (forrás: Agrofutura Magyarország Kft.)

humuszmenedzsment.jpg

 • a fűtés során a lakossági károsanyag-kibocsátást csökkentő DriftAir berendezés: A DriftAir egy kémények tetejére helyezhető, szélenergiát hasznosító eszköz, amely 20%-kal csökkentheti a háztartások károsanyagkibocsátását, tüzelőanyag-fogyasztását és fűtési költségeit.

 • az intelligens tűzcsap a vízhálózati nyomásesések és vízlopások ellen: A Sensors2Net Smart Tűzcsap alkalmas a fogyasztási adatok és nyomástrendek elemzésére, a folyamatos monitoringra, amelyek eredményeképpen beállíthatók az optimális nyomásértékek, mérhető az elosztó-hálózat víznyomása, kezelhetők az ügyfélpanaszok, érzékelhetők a hirtelen változások, vízlopások.

 • az ultrahangos kisállatvédő készülék: a 2020. évi BigSEE Awards díjas Tickless Mini vegyi anyagok használata nélkül tartja távol a kullancsokat és bolhákat a házikedvencektől.

 • az Esstence mikrobiológiai készítmények: A termékek az állati szervezet és a talaj mikroorganizmusait stimulálva elősegítik a magasabb biológiai értékű mezőgazdasági termékek előállítását. Az innováció – a kapcsolódó STE takarmányozási rendszerrel – elnyerte az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága Minőség-Innováció 2018 pályázatának mikro- és startup vállalkozások kategória nemzeti díját.

 • a mikrobiológiai módszerrel történő műanyagbontás kidolgozása: A Poliloop csapata olyan iparilag is hasznosítható megoldáson dolgozik, ami a természet mintájára képes az eddig szennyező műanyag hulladékot beilleszteni az ökológiai körfogásba, miközben az táplálékul szolgál a baktériumközösség számára. A technológiában felhasznált baktériumok képesek meghatározott műanyagok lebontására, miközben a bomlástermék alkalmas ismételt műanyag gyártására. A technológia az EIT InnoEnergy szervezésében lebonyolított energetikai PowerUp! verseny 2020 évi hazai fordulójának győztese lett, ezzel a verseny nemzetközi döntőjében Magyarország képviselője, és egyben az Év magyar startupja.

 


Öko-innovációs pályázati lehetőségek és elismerések