Környezeti nevelési programok - Ments meg egy kertet

„Ments meg egy kertet!” program

ments_meg_egy_kertet_logo.jpg

12. kép: A Ments meg egy kertet! program logója

Milyen megfontolásból indították útjára 2016-ban a programot?

A Földművelésügyi Minisztérium (ld. Honlapunk célja, a környezetvédelem fontossága és meghatározó eseményei c. fejezet) hirdette meg a Kertészkedés évét 2016-ban, amelynek kiemelt témája: a több generációs kertek éve volt. Ezzel összefüggésben indította el a tárca „A legszebb konyhakertek - Magyarország legszebb konyhakertjei" országos verseny külön kategóriájaként a „Ments meg egy kertet!” programot a tárca szakiskolái részére. A cél a program meghirdetésével az volt, hogy a szakiskolák diákjai is részt vegyenek a kertek művelésében és a saját intézményi kertjeiken túl segítsék a helybéli idős vagy más módon rászoruló kerttulajdonosok kertjeinek gondozását is, környezetkímélő művelési módokat alkalmazva. Ez érzékenyíti a fiatalokat mind a természeti értékek megbecsülésére, mind az idősebb, rászoruló emberek felé fordulásra.

Kik csatlakoztak a programhoz az évek során, ők mit csináltak, hol és milyen eredménnyel?

Az elmúlt évek során – 2016 és 2019 között – kizárólag az Agrárminisztérium fenntartása alá tartozó szakiskolák részére volt meghirdetve a program, amelyben egy-egy különböző okból felhagyott, elhanyagolt kert gondozásával vettek részt a középiskolás csapatok tanáraikkal együtt. A fiatal erő, lendület, tenni akarás találkozik itt az idősebbek bölcsességével, egy életen át felgyűlt tapasztalatával.

fiatalok_segitenek_kerteszkedni.jpg

13. kép: Helyi idősnek segítenek a diákok a termény betekarításban a Ments meg egy kertet! Program keretében

Az iskolák diákjai egy előzetes megkeresés utáni egyeztetéssel, tulajdonosi hozzájárulással, készségesen besegítenek leginkább a helyben élő idősek kertjeinek gondozásába, mint például veteményes kialakításába, metszési, kertápolási munkákba, vagy szükség esetén fakivágásba, ültetésbe.

Az elmúlt évek során a programban részt vett több száz diák és tanáraik összességében több ezer órán át, több tucat hektárnyi intézményi és tankertet, illetve kiskertet műveltek meg, amelynek eredményeképpen több tonnányi friss gyümölcsöt és zöldséget, rengeteg szárítani való virágot, fűszernövényt takarítottak be. A betakarított termés elosztásáról a kerttulajdonosok és a diákok minden évben közösen állapodnak meg. Sok esetben a termés jó részét a diákok kapják meg.

tobbgeneracios_kerteszkedes.jpg

14. kép:  Több generációs közösségi kertészkedés a Ments meg egy kertet! Program keretében

A 2020. évi program változásai

A verseny 2016-ban és 2017-ben három kategóriában lett meghirdetve: műveletlen zártkert művelés alá vonása, idős emberrel történő kert együttgondozás, kert együttművelés egyéb közösséggel (óvoda, általános iskola, egy másik középiskola, lakóközösség, vagy kertbarát kör). 2018-ban a zártkert kategória már nem szerepelt a programban, mivel az Agrárminisztérium a zártkerteket a 2018-as évtől más konstrukcióban támogatja, de továbbra is megmaradt a közösségi kertművelés és a helyi idős embereket segítő kertművelési kategória. 2019-től a programra, versenyre a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen létrehozott elektronikus pályázatkezelő felületen keresztül nevezhetnek az iskolák. Erre a felületre kell feltölteni a nevezett iskolák adatait, az általuk választott, gondozni kívánt kert típusát és egyéb adatokat, illetve a havi státuszjelentéseket márciustól-októberig. Ezekben a jelentésekben részletezi minden versenyző csapat a megmenteni kívánt kerttel kapcsolatos fejlesztési terveit, a terület nagyságát, az elvégzett és tervezett munkákat, az elvetett, elültetett élelmiszerek fajtáit, a betakarított termények mennyiségét és felhasználási módjait.

Az 2020. évtől újdonság, hogy az Agrármisztérium a „Ments meg egy kertet!” programban rejlő társadalmi, szakmai, környezetvédelmi értékek, az elmúlt évek pozitív tapasztalatai miatt országosan is meghirdeti minden középiskola, gimnázium részére a programot.

Újdonság az országos kiterjesztés mellett az is, hogy a felhívást az Agrárminisztérium pályázat formájában hirdeti meg három kategóriában („tankert, intézményi kert”, „pihenőkert, díszkert” valamint „természetes haszonkert”), valamint a kategóriánként első három helyezett külön díjazásban részesül és elnyeri az „Év Kertmentő Csapata” díjat is munkája kiemelt elismeréseként.

A 2020. március 11-én kihirdetett járványügyi intézkedések sajnos nem tették lehetővé a kertek közös művelését, látogatását, így a 2020. évi programot a 2021. évi programmal összevontan tervezzük értékelni.

A kertmentésen túl milyen üzenete van a kezdeményezésnek?

A betakarított terméseken túl más gyümölcsöket is terem a program, hisz sok-sok barátság erősödik meg, alakul ki a diákok között, jó kapcsolat jön létre a diákok és tanáraik, illetve a helyi idősebb korosztályba tartozók között, így erősödhetnek a generációs hidak, személyes élményhez kötődik a tudásátadás, fejlődik a környezettudatosság, egyúttal pedig nagyobb megbecsültséget kapnak az otthon asztalra került friss élelmiszerek is.

uborkaszuret.jpg

15. kép: A jól elvégzett munka „gyümölcse”- Ments meg egy kertet! program


„Fűts okosan!” kampány

„Keresd a jelet!” verseny

Egyéb környezeti nevelési célú oktatóanyagok