Környezeti nevelési programok - Egyéb környezeti nevelési célú pályázatok és oktatóanyagok

Az Energiaügyi  Minisztérium Környezetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága által meghirdetett versenyek, pályázatok

A korábbiakban már említett versenyeken túl egyéb környezetvédelmi pályázatokkal, versenyekkel is találkozhatnak az érdeklődők, melyek aktuális kiírásai az alábbi honlapon találhatók meg:

https://kornyezetvedelmipalyazat.hu/

Flupi, a repülő hal – oktatócsomag a vízről és a levegőről

Az Európai Unió környezetvédelmi kommunikációs hálózata, a Zöld Pók Hálózat (Green Spider Network) tagjai 2002-ben elhatározták, hogy a Flamand Környezetvédelmi Ügynökség által korábban készített – és más országokban már sikerrel adoptált –, gyerekeknek szóló környezetvédelmi oktatócsomagot a vízről és a levegőről az EU és a tagjelölt országok közötti együttműködés keretében további EU-tag és tagjelölt országok számára is hozzáférhetővé teszik. A hálózat sikeresen pályázott az EU Környezetvédelmi Főigazgatósághoz, és az elnyert támogatás felhasználásával 12 ország (Ausztria, Bulgária, Ciprus, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia és Szlovénia) nemzeti nyelvére lefordítva, és az országok adottságaihoz igazítva elkészültek az oktatócsomagok.

Az oktatócsomag 3-8 éves gyerekek számára készült. Főszereplője Flupi, egy különleges repülő hal, aki mindkét történetben a környezetszennyezés miatt kerül bajba, de két gyerek, Berci és Panni segít rajta. Megbeszélik, mi okozza a környezetszennyezést, és mit tehetünk a környezet megóvása érdekében. A mesekönyvek és digitalizált változatuk sok ötletet is tartalmaz, segítségükkel pedig játékosan tanulhatják meg a gyerekek a környezetkímélő viselkedést. Az útmutató a pedagógusok számára ad ötleteket a foglalkozások megszervezéséhez és háttér-információkat a víz és a levegő témakörökhöz.

Az oktatócsomagot az Energiaügyi Minisztérium jogelődjeként az Agrárminisztérium díjmentesen bocsátotta az óvodák, iskolák, könyvtárak, környezeti neveléssel foglalkozó civil szervezetek rendelkezésére.

Az oktatócsomaghoz az alábbi elemek készültek:

A kiadványok – mesekönyvek, útmutató – digitális formában elérhetőek, letölthetőek.


52 lépés egy zöldebb városért – Az Európai Bizottság kiadványa

52_lepes.jpg

 17. kép: Az 52 lépés egy zöldebb városért kampány logója

Az Európai Bizottság – magyar nyelven is elérhető – kiadványa egyszerű, közérthető módon, kedves    illusztrációkkal ad tanácsokat a városi környezet „zöldítésére”, a biológiai sokféleség megőrzésére, gazdagítására városi környezetben.

Az ismeretek elsajátítását a kiadványhoz készült társasjáték is segíti, amely jó szolgálatot tehet például a madarak és fák napjához vagy a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódó játékos foglalkozások során is. A társasjátékot A/3-as méretben érdemes kinyomtatni, egy dobókocka és bábuk (pl. kavicsok, gombok, termések, színes műanyag kupakok) szükségesek hozzá.