Megjelentek a 2022-es ökocímke pályázati tájékoztatók

2022. május 04.

Dr. Nagy István agrárminiszter új pályázati tájékoztatókat hagyott jóvá a nemzeti Környezetbarát Termék és az európai uniós ökocímke termékminősítő rendszerekre vonatkozóan.

A tájékoztatók a környezetbarát, környezetkímélő megkülönböztető jelzés használatának feltételrendszeréről szóló, többször módosított 29/1997. (VIII. 29.) KTM rendelet, valamint az uniós ökocímkéről szóló 66/2010/EK rendelet alapján lettek kidolgozva annak érdekében, hogy a rendeletben nem szabályozott kérdésekben, így az általános pályázati feltételek, a minősítési feltételek meghatározása, a termékek minősítésének, tanúsításának eljárási szabályai és a minősítő eljárás költségei vonatkozásában a kötelező működési feltételek is meg legyenek határozva.

Az idei pályázatok újdonsága a korábbiakhoz képest, hogy a védjegyhasználati szerződés díj fizetése nélkül is meghosszabbítható, amennyiben az EU Bizottság vagy az Értékelő és Minősítő Bizottság az adott kritérium felülvizsgálata során a termékcsoportra vonatkozó kritérium érvényességi idejét a kritérium módosítása nélkül meghosszabbítja.

A postai úton bonyolított pályázás mellett természetesen online módon való pályázásra is van lehetőség. Az EU Ecolabel Pályázati Tájékoztató ide kattintva olvasható, a Környezetbarát Termék Védjegy pályázati feltételeiről bővebben itt tájékozódhatnak.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., http://www.hermanottointezet.hu/802044