„Passzold vissza, Tesó!” – Lapul a fiókban egy-két régi mobil?

2022. április 26. Címkék:

Most végre a helyükre kerülhetnek!

Ötödik évét indítja a „Passzold vissza, Tesó!” című használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei első kampányszakaszban 2022. március 22. – május 22. között buzdítják a szervezők a gyűjtésben résztvevőket, hogy kezdjék, vagy folytassák a gyűjtést.

A tavaszi kampányszakasz támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja.

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 800 helyszínen, közel 5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén, és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVP02Y8BsyQ8h0xWqNlMWdwzjZLufIpriEKoR9uZILnyXv4A/viewform

Forrás: KÖVET Egyesület, https://kovet.hu/passzold-vissza-teso-2/

Fotó: pexels (https://www.pexels.com/hu-hu/foto/gorilla-vadvilag-foemlos-allatfotok-1…)