Már nyomon követhetők a békéscsabai automata mérőállomás adatai

2022. április 26. Címkék:

A HungAIRy LIFE integrált projekt egy 8 évig futó projekt (2019. január 1. – 2026. december 31.), ami az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve 10 magyar településen. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítja meg.

Mivel Békéscsabán korábban nem működött automata levegőminőség-mérő állomás, ezért a HungAIRy LIFE integrált projekt céljai között szerepelt egy mérőállomás telepítése a levegőminőség folyamatos vizsgálata érdekében.

Az állomás optimális helyének meghatározására 2019. január 1. és 2020. május 31. között 4x2 hetes levegőminőségi mérések zajlottak. A mérések eredményeinek figyelembevételével az új automata mérőállomás helyszínének az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja a Békéscsaba Jamina városrészben található, Kolozsvári utca 33. sz. alatt elhelyezkedő Rendelőintézet udvarán lévő mérési pontot javasolta.

A mérőállomás telepítése 2021. november 30-án megtörtént, majd 2021. december 31-ig elvégezték annak 1 hónapos próbaüzemét. Ezt követően a mérőállomás üzemeltetését a jogszabály alapján (71/2015. (III. 30.) Kormányrendelet) a területileg illetékes Kormányhivatal, jelen esetben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya látja el.

A mérőállomáson az ózon (O3), a nitrogén-oxidok (NO, NO2), a kén-dioxid (SO2), a szén-monoxid (CO) és a kisméretű aeroszol részecskék (PM10, PM2,5) koncentrációját monitorozzák a nap 24 órájában. Ezen túl folyamatosan rögzíti a meteorológiai jellemzőket (pl. szélirány, szélsebesség, csapadékmennyiség) is. Az adatok automatikus belső adatküldő rendszeren keresztül kerülnek továbbításra az üzemeltető részére, ahol az adatok feldolgozása és ellenőrzése történik. A mérőállomás már része az országos lefedettségű Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnak. A mérési  adatok megtekinthetők a https://legszennyezettseg.met.hu/ internetes oldalon, ahol lehetőség van az adatok egyes időszakokra történő keresésére is.

A mérőállomás fontosságát erősíti az a tény, hogy a levegőminőségi és meteorológiai adatok birtokában sokkal pontosabb előrejelzések, megalapozott és széleskörű adatokkal alátámasztott elemzések, kimutatások készíthetők, melyek jelentősen segítik a levegőminőség javítását célzó intézkedések tervezését és az egyes akciók hatékonyságának nyomonkövetését.

Forrás: LIFE IP HUNGAIRY, Békéscsabai Városüzemeltetési Nonprofit Kft., http://hungairy.hu/node/147

Fotó: http://hungairy.hu/index.php/node/147