Környezetvédelem az OMÉK-on is

2021. október 11.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az idei, immáron 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az „Egy a Természettel” Vadászati Világkiállítás társrendezvényeként.

Az OMÉK-on az Agrárminisztérium több szervezeti egysége is képviseltette magát. Ennek megfelelően olyan témák is helyet kaptak, mint az EU környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere (EMAS), a mezőgazdasági fóliahulladékok újrahasznosítása, vagy éppen a környezeti nevelés.

Mindezekkel kapcsolatban a látogatók a Sió-Eckes Kft. és az OSI Food Solutions Hungary Kft. jóvoltából megismerhették az önkéntes EMAS rendszer előnyeit az élelmiszeriparban, valamint az EMAS révén elérhető kedvező környezeti és gazdasági hatásokat. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadványai, valamint a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért magazinjai pedig bővebb tájékoztatóval szolgáltak az olyan érdeklődők számára is, akiket a más gazdasági szektorokban elérhető pozitív környezeti hatások érdekeltek az EMAS-szal kapcsolatban.

Ezen túlmenően az OMÉK-ra látogatók megszemlélhették, hogy a korábban értéktelennek tartott mezőgazdasági fóliahulladékból egy új magyar technológia segítségével újrafeldolgozás útján milyen, az agráriumban is gyakran használt műanyag termékeket (pl. rekeszeket, vödröket, ládákat, vagy álláskönnyítő lapokat) lehet előállítani. Ezeket az érdeklődők kézbe is vehették, ki is próbálhatták.

Az OMÉK-on arra is lehetőség nyílott, hogy a gyermekek játékos formában tanuljanak a környezetvédelemről. Megismerkedhettek a „BISEL – Gumicsizmás természetvédelem” programmal is. Idén 15 éves a Zöld Óvoda Program, ebből az alkalomból „Hálás vizek” címmel bábelőadás készült az Agrárminisztérium megbízásából, amelyet az OMÉK-on is élvezhetett a legfiatalabb korosztály. Györgyi Anna színművésznő több mesét is felolvasott az agrártárca által meghirdetett "Mesék a Zümmögő birodalomból" című nagy sikerű meseíró pályázat nyertes művei közül.

Forrás és fotók: AM szakfőosztályok