Idén is megrendezték a Környezetbarát napot

2021. szeptember 30.

„Környezetünk védelme mindannyiunk jövőjének záloga!” – ezzel a mottóval rendezte meg idén már hetedik alkalommal a Környezetbarát napot a Weishaupt Hőtechnikai Kft. A rendezvény célja, hogy minél többen megismerkedjenek a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékekkel és a környezettudatos cégekkel.

A Környezetbarát nap fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt. Az Agrárminisztérium Környezettechnológiai és Kármentesítési Főosztályának vezetője, dr. Szőgyényi–Kovács Szabolcs a beszédében köszönetet mondott azoknak a vállalkozásoknak, amelyek önkéntes vállalásokat tesznek a környezetvédelem érdekében, hiszen ez az elköteleződés nélkülözhetetlen a fenntartható és zöld jövő megalapozásához. Az elköteleződésnek az egyik módja lehet a Környezetbarát Termék védjegy vagy az EU ökocímke megszerzése is – hívta fel a figyelmet dr. Szőgyényi–Kovács Szabolcs. Ezek mind olyan jelölések, amelyek garanciát jelentenek arra, hogy az adott termék az egész életciklusa során kedvezőbb hatással van a környezetre, kisebb környezetterheléssel bír, mint a hagyományos termékek. Az ökocímkés termékeknek szigorú környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelniük, a termékek minősítését pedig egy független testület végzi.

Napjainkban nagyon sokféle környezeti jelölést lehet találni a termékeken és ezek között a fogyasztók nehezen tudnak eligazodni, emiatt nagyon fontos a felvilágosítás – emelte ki a főosztályvezető.

Az önkéntes környezetvédelmi vállalás kommunikálásának egy másik lehetősége az EMAS, az EU környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere. Az EMAS minősítéssel rendelkező vállalat vagy szervezet vállalja a környezeti teljesítményének fokozatos javítását, értékelését és ezeket nyilvánossá is teszi. Célunk, hogy megismertessük ezt a keretrendszert is a vállalatokkal és egyéb szervezetekkel, mert kiváló eszköz az Európai Zöld Megállapodásban is rögzített fenntarthatósági célok eléréséhez.

Köztudott hogy a kereslet változásával a kínálat is változik. Nem titkolt célunk, hogy több olyan szervezet működjön itthon, amelyek ökocímkés termékeket gyártanak és EMAS-t használnak, valamint növeljük ezek ismertségét és elismertségét.

Forrás és fotó: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.