Megtartották a XII. EMAS Kerekasztal találkozót

2021. szeptember 23.

Idén XII. alkalommal került megrendezésre az EMAS Kerekasztal találkozó, ami az EMAS Közösség tagjai számára biztosít kommunikációs platformot, információ- és tapasztalatcserét. Az EMAS az EU környezetvédelmi vezetési- és hitelesítési rendszere, amely egy önkéntes keretrendszer. Ez azt jelenti, hogy az a szervezet, amely az EMAS minősítést elnyeri, vállalja, hogy elkötelezi magát a környezeti teljesítményének javítása iránt, ennek érdekében saját menetrendje szerint célokat tűz ki és lépéseket tesz azok megvalósítása érdekében. A szervezeteket több ágazatban is ún. referenciadokumentumok segítik, ugyanis ezek hasznos útmutatóként szolgálnak az EMAS tanúsítványra pályázók számára. Az EMAS fontos eleme, hogy a pályázó szervezet nyilvános környezetvédelmi nyilatkozata és a hitelesítése megfelelő átláthatóságot biztosít, egyben garancia a környezettudatosságra.

Az EMAS Közösség részesei az EMAS minősített szervezetek, az EMAS hitelesítők, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal, az Agrárminisztérium, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az EMAS-tanácsadásban nagy múltra visszatekintő KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért.

A Kerekasztal beszélgetésen az Agrárminisztérium részéről Dr. Szőgyényi-Kovács Szabolcs főosztályvezető, a KÖVET Egyesülettől pedig Herner Katalin ügyvezető igazgató köszöntötte a személyesen és online résztvevőket. A Miniszterelnökség képviseletében Dr. Várhomoki-Molnár Márta főosztályvezető asszony bemutatta a zöld közbeszerzési stratégia tervezetének főbb elemeit. Dr. Szőgyényi-Kovács Szabolcs megköszönte a szervezetek kitartó munkáját, erőfeszítéseit és elköteleződését az önkéntes rendszer iránt, Herner Katalin pedig a hazai trendeket ismertette. 

Az Agrárminisztérium célja a jövőben az EMAS népszerűsítése, vonzóvá tétele a vállalatok és egyéb szervezetek számára, hiszen a fenntarthatósági célok elérésében ez az egyik leghatékonyabb eszköz.

(Fotó és forrás: AM Sajtóiroda)